Echtscheiding……..en dan????

Financiële gevolgen van de echtscheiding.hoe voorkom je een vechtscheiding?

Eerder heb ik aangegeven dat geld vaak een groot discussiepunt is bij scheidingen. Het gaat echter niet altijd om de alimentatie alleen . Ook om de verdeling van de goederen, huis en (spaar)rekeningen.

Eén van beide partners wil (en kan) in het huis blijven wonen, maar zou dan de ander moeten uitkopen. Huis, auto, motor, caravan, boot, fietsen, scooters, meubilair enz. wordt op waarde geschat en verdeeld. Dan blijft er onder de streep een groot verschil over. Wat nu?

De ene partner cijfert zichzelf weg als het om de verdeling gaat. Deze gunt de ander alles, want dat is ook goed voor de kinderen. Maar deze partner wil wel geld zien om een nieuw huis te kunnen inrichten. En ja, onder de streep staat een groot verschil. Maar er zijn geen liquide middelen (geld) beschikbaar. Om aan geld te komen, zou het huis verkocht moeten worden, maar dat willen partijen ook niet. Zo dreigt er een patstelling te ontstaan.

Hoe ga ik als Quality Mediator hier mee om?

Zonder partijdig te worden, zorg ik er  voor dat de partner die zichzelf wegcijfert, meer voor zichzelf gaat opkomen, ook in het belang van de kinderen. Beiden moeten een nieuw leven gaan opbouwen en daar hebben ze middelen voor nodig. De kinderalimentatie en de partneralimentatie dienen uitvoerbaar en reëel te zijn.

Ik wijs partijen er ook op dat de verdeling fiscale gevolgen heeft. Degene die overbedeeld wordt, heeft fiscaal gezien een schenking ontvangen. Daar moet belasting over worden betaald en dat wil niemand. Dus moet dit verschil worden opgeheven. Hoe? Door opnieuw over de verdeling te gaan praten. Dat zal niet makkelijk zijn, maar het is de enige oplossing. Dat willen partijen eerst samen proberen en als dat niet lukt met mijn hulp. Ik vind dat een goed streven, maar als ik als Quality Mediator hierin niet ondersteun door de juiste vragen te stellen, heb je het voor dat je het weet een vechtscheiding te pakken. En wie worden daar de dupe van? Juist, de kinderen en dat willen partijen nu net niet.

 

Freddy De Kuyper

Freddy de Kuyper

Mijn passie is om mensen, ondanks hun conflicten, met elkaar in gesprek te brengen en zo tot een voor beide goede afspraken te komen.

Meer artikelen van deze mediator

Meer informatie?

    Naam:

    Email:

    Telefoonnummer:

    Bericht: