Echtscheiding en Geld

Meestal begin ik het proces van de echtscheiding met het ouderschapsplan, want de ouders geven aan dat voor de kinderen alles goed geregeld moet worden. Die moeten er zo min mogelijk last van hebben. Tot zover loopt alles goed, d.w.z. er zijn weinig felle discussies.

Alimentatieberekening

De volgende keer heb ik de alimentatie berekend (soms al volledig, soms bij benadering). De kinderalimentatie of kosten in geval van co-ouderschap, dat begrijpen de ouders. Maar op het moment dat de partneralimentatie aan bod komt, dan schrikken beide: de alimentatieplichtige schrikt van het bedrag dat hij moet betalen en de alimentatiegerechtigde schrikt ook, maar dan hoe weinig ze krijgt. Als je dan laat zien wat het betekent voor hun maandelijks budget dan worden ze meestal niet blij. Als je dan de jusvergelijking gaat toepassen, dan zakken de emoties iets. Ze zien dan dat ze beide hetzelfde probleem hebben. Hier geldt letterlijk “scheiden doet lijden”.

De vervolggesprekken verlopen nu meestal iets rustiger. Een veel gestelde vraag is dan of ik nog wel in het huis kan blijven wonen. De hypotheekadviseur kan daarover goede raad geven. Soms is de alimentatiegerechtigde bereid om met wat minder alimentatie genoegen te nemen om te zorgen dat de ander in het huis kan blijven wonen. Dat vinden ze dan voor de kinderen ook wel weer belangrijk. Als Quality Mediator bespreek ik natuurlijk altijd wel de gevolgen van wat er is besloten.

 

Wilt u scheiden en u zit met (veel) vragen? Neem contact op met een Quality Mediator, er is er altijd wel één bij u in de buurt.

Freddy De Kuyper

Freddy de Kuyper

Mijn passie is om mensen, ondanks hun conflicten, met elkaar in gesprek te brengen en zo tot een voor beide goede afspraken te komen.

Meer artikelen van deze mediator

Meer informatie?

    Naam:

    Email:

    Telefoonnummer:

    Bericht: