Echtscheidingsconvenant

Bij een scheiding zijn de belangrijkste zaken welke geregeld moeten worden:

 • Kinderen
 • Huis
 • Financiën
 • Inboedel

Alle afgesproken zaken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Dit document wordt door de rechter beoordeeld.

Eigen huis

Een belangrijk hoofdstuk in het echtscheidingsconvenant gaat over het huis, wanneer er sprake is van een eigen huis. In geval van een huurhuis liggen de zaken vaak eenvoudiger. Extra ingewikkeld liggen zaken als het eigen huis financieel “onderwater staat”, dus wanneer de hypotheekschuld hoger is dan de actuele waarde van het huis. Bij verkoop blijft er dan een restschuld over en ook schulden moeten gedeeld worden. Ook hier kan de mediator de afspraken goed vastleggen.

Financiën vastleggen in het echtscheidingsconvenant

Er zijn nog meer financiële zaken waarover afspraken gemaakt moeten worden. Wanneer er sprake is van een partner alimentatie moet de hoogte hiervan bepaald worden. Dit is ook van belang bij de kinderalimentatie die in een ouderschapsplan wordt vastgelegd.

Maar ook zaken met betrekking tot pensioenen vragen om aandacht. Hierover dienen duidelijke afspraken gemaakt te worden, waarbij er verstrekkende gevolgen kunnen zijn bij ogenschijnlijk simpele en makkelijk te nemen besluiten over de verdeling en afspraken met betrekking tot pensioenen.

Het spreekt vanzelf dat alle verzekeringen ook bij langs gelopen moeten worden.

Algemene informatie over financiële zaken kunt vinden op de website van het Nibud.

Afspraken over de inboedel

Naast de afspraken over kinderen, huis en financiën wordt in het echtscheidingsconvenant ook aandacht besteed aan het verdelen van de inboedel. Het spreekt vanzelf dat verdeling van een tafel en een paar stoelen wel zal lukken, maar hoe doe je dit wanneer er waardevolle antieke meubelen en of schilderijen tot de gezamenlijke inboedel behoren? Hoe worden eventuele erfenissen verdeeld? ( materieel/financieel )

Voordelen van de Quality Mediator

Als partners kiezen voor een echtscheiding op gezamenlijk verzoek dan heeft bemiddeling door een register- mediator veel voordelen ten opzichte van een procedure waarbij beide partijen ieder afzonderlijk een advocaat nemen. Mediation is doorgaans veel goedkoper, er wordt rekening gehouden met ieders behoeftes en wensen, met de belangen van kinderen, de afspraken zijn bestendiger en in het belang van alle partijen.

Meer informatie?

  Naam:

  Email:

  Telefoonnummer:

  Bericht: