Onpartijdigheid in Mediation

Onpartijdig zijn is het hoogste goed van de mediator.

We spreken zo makkelijk uit dat je als mediator onpartijdig bent, maar wat betekent dat in de praktijk? Hoe makkelijk zijn we onpartijdig? Hoe bewaken we deze onpartijdigheid? En, wat het allerbelangrijkste is: “hoe ervaren de partijen jouw onpartijdigheid?

Het is mij een aantal keren overkomen dat ondanks dat ik probeer absoluut onpartijdig te zijn, het een van de partijen mij toch aanspreekt op mijn partijdigheid. Dit betekent dus dat, ook al doe ik vreselijk mijn best om niet partijdig te zijn, dit anders wordt ervaren.

Dit is een lastige situatie. Want kun je dit herstellen? En zo ja, hoe doe je dat dan? Want als de gedachte eenmaal een plekje in het hoofd van een van de partijen heeft gekregen, hoe verander je dat dan?

De meest rigoureuze stap is te stoppen met deze mediation. Dat maakt de zaak helder en duidelijk. Er zijn twijfels over jouw onpartijdigheid, en door aan te geven dat jij dan niet de juiste mediator bent, toon je in mijn beleving jouw professionaliteit.

Verder is het raadzaam om als mediator een sfeer te creëren van vertrouwen. Dit betekent dat eventuele twijfels snel besproken kunnen en moeten worden. Want het ontstaan van twijfels over jouw onpartijdigheid is heel erg vervelend, maar als het niet wordt gemeld door een van de partijen ben je nog veel verder van huis.

Dus dient de mediator de verantwoordelijkheid te dragen om zaken makkelijk en snel te bespreken met de partijen. Partijen mogen geen drempel ervaren om zaken op tafel te leggen. Openheid en vertrouwen zijn dus de belangrijkste voorwaarden voor de onpartijdigheid.

Tjebbe Hepkema

Tjebbe Hepkema

Warme sympathie en enthousiaste inzet met als doel gezonde en betere relaties tussen mens en werk.

Meer artikelen van deze mediator

Meer informatie?

    Naam:

    Email:

    Telefoonnummer:

    Bericht: