De relatie met je partner kun je beëindigen, die met je kinderen niet!

 

Het ouderschap is niet altijd even makkelijk. Dat weet iedere ouder. Hoe voed je de kinderen op? Wat mag wel, wat mag niet? Zit je als ouders op één lijn en hoe los je het op als dat niet zo is? Iedere ouder zal dit soort dilemma’s wel herkennen. Toch vallen die allemaal in het niet bij de dilemma’s die ontstaan als je besluit als partners uit elkaar te gaan.

Scheiden tot wat niet te scheiden valt.
Er moet veel geregeld worden voordat een scheiding rond is. Maar het belangrijkste is tevens het moeilijkste: hoe (en wanneer) vertel je het de kinderen. Bij alles wat geregeld moet worden, kan een mediator de ouders begeleiden en evt. alternatieven voorleggen, maar dat gesprek met de kinderen zullen de (ex)partners (samen!) moeten voeren. Ik kan ze handvatten geven hoe ze het kunnen aanpakken, wat ze zouden kunnen vertellen en wat zeker niet, maar ze zullen het zelf moeten doen. Sterker nog, mijn aanwezigheid daarbij wekt alleen maar meer verwarring. Toch zie ik ouders dit gesprek voor zich uitschuiven, maar bedenk wel dat kinderen, of ze nu groot of nog klein zijn, vaak wel voelen dat er iets aan de hand is. Dan kun je maar beter zo snel mogelijk duidelijkheid geven.

De verwerking komt later.
Houd na dit gesprek ook de reactie van de kinderen in de gaten. De één zal zichzelf misschien terugtrekken en een ander zit vol met vragen. Kleinere kinderen kunnen, ondanks dat ze allang zindelijk zijn, weer gaan bedplassen. Veroordeel kinderen niet, toon begrip als ze anders doen dan normaal, beantwoord hun vragen, maar wees ook eerlijk als je het antwoord nog niet weet.
Het kan ook belangrijk zijn dat de school weet dat jullie in scheiding liggen. Het kan het gedrag van de kinderen verklaren en misschien kan er in de groep wel aandacht worden besteed aan het fenomeen scheiden. Dan zal ook duidelijk worden aan de kinderen, dat er meer kinderen zijn waarvan de ouders gescheiden zijn.

 

Freddy De Kuyper

Freddy de Kuyper

Mijn passie is om mensen, ondanks hun conflicten, met elkaar in gesprek te brengen en zo tot een voor beide goede afspraken te komen.

Meer artikelen van deze mediator

Meer informatie?

    Naam:

    Email:

    Telefoonnummer:

    Bericht: