Scheidingsbemiddelaar als hulp bij een scheiding

Scheidingsmelding en mediation

 

Als mensen bij je komen om te praten over hun scheiding, dan denk je dat ze dat samen al goed besproken hebben: we willen scheiden. Meestal is dat ook zo, maar niet altijd.

In het begin verloopt het gesprek soepel. Ze zijn het over een paar punten al snel met elkaar eens.

Totdat je als scheidingsmediator bij een ogenschijnlijk eenvoudig punt aankomt. Dan blijkt dat een hoop problemen te geven. Er klinken ineens verwijten over en weer. Door de een worden er zaken bijgehaald waar de ander kwaad om wordt. Er komen emoties op tafel, eerst bij de één en later ook bij de ander. Hier is meer aan de hand dan een simpel meningsverschil.

Nu moet ik als Quality Mediator omzichtig te werk gaan. Wat speelt hier. Na lang zoeken, voorzichtig doorvragen, komt de aap uit de mouw: de man geeft aan dat hij zelf heeft moeten vaststellen dat zijn vrouw van hem wil scheiden. Dat heeft ze nooit tegen hem gezegd en hij vraagt zich dan ook af of zij dat wel echt wil. Dan blijkt dat de vrouw het nog steeds moeilijk vindt. Ook op mijn uitnodiging om het nu, bij mij aan tafel, te zeggen, lukt dat nog niet. Maar voor dat we de openstaande punten verder kunnen gaan behandelen, zal dit toch gezegd moeten worden, anders komen we er niet uit. Uiteindelijk, na lang doorvragen en samenvatten, komt er een heel lang verhaal met waarom ze het beter vindt om te scheiden. Nu blijkt ook dat zij hier heel lang mee heeft geworsteld. De man geeft aan dat hij er nu van overtuigd is dat het geen bevlieging van haar was, maar dat ze het zeker weet. Leuk vindt hij dat nog steeds niet, maar hij kan zich er nu bij neerleggen.

We kunnen verder.

Waarom is het nu zo moeilijk om dit boven water te krijgen. Als mediator ben je onpartijdig, maar in dit soort situaties kan een verkeerde vraag of alleen al een verkeerde intonatie één van beide dat als partijdigheid aanmerken.

Als Quality Mediator heb ruime ervaring opgebouwd en weet ik hoe ik dit soort situaties moet aanpakken. Als dat niet het geval was geweest, dan had ik deze mediation niet tot een goed einde kunnen brengen.

Wilt u scheiden en u zit met (veel) vragen? Neem contact op met een Quality Mediator, er is er altijd wel één bij u in de buurt.

Freddy De Kuyper

Freddy de Kuyper

Mijn passie is om mensen, ondanks hun conflicten, met elkaar in gesprek te brengen en zo tot een voor beide goede afspraken te komen.

Meer artikelen van deze mediator

Meer informatie?

    Naam:

    Email:

    Telefoonnummer:

    Bericht: